Nye regler om registrering af arbejdstid – hvad betyder det for bureauerne?

Den 1. juli 2024 træder nye regler om arbejdstidsregistrering i kraft – det får betydning for alle arbejdsgivere, herunder også bureauerne. Læs herunder, hvad man bør gøre nu, og hvor man kan finde svar og få hjælp til at sikre, at man overholder de nye krav.

Pligten til registrering

Man er som arbejdsgiver forpligtiget til at sikre overholdelsen af en række regler – det drejer sig blandt andet om regler for daglig/ugentlig hviletid samt maksimal ugentlig arbejdstid. Begreber, som er grundlæggende for alle – også bureauerne.

I en sag ved EU-domstolen blev det fastslået, at det ikke er muligt at fastlægge en medarbejders arbejdstid, hvis ikke der er et registreringssystem for dette. Dommen udløste derfor et krav om, at medlemsstaterne pålægger arbejdsgiverne at indføre systemer for registrering, der gør det muligt at måle længden af hver medarbejders daglige arbejdstid.

Det er derfor den pligt, der indføres pr. 1. juli 2024. Manglende overholdelse kan, udover bøder, føre til eksempelvis godtgørelser til medarbejderne.

Hvad er arbejdstid?

Arbejdstid:
Det tidsrum, hvori arbejdstageren er på arbejde og står til arbejdsgiverens rådighed under udførelsen af sin beskæftigelse eller sine opgaver.

Hvileperiode:
Det tidsrum, der ikke er arbejdstid.

OBS! Arbejdstid er dermed ikke det samme som løntimer.

Krav til registreringen

Som arbejdsgiver er man forpligtiget til at indføre et system, der er objektivt, pålideligt og tilgængeligt og som sikrer individuel registrering for hver enkelt medarbejder på daglig basis.

Det betyder blandt andet at den faktiske arbejdstid skal kunne registreres (objektivitet), at der må ikke være forskel på den registrerede og faktiske arbejdstid (pålideligt), og at medarbejderen skal have adgang til egne oplysninger, som arbejdsgiveren i øvrigt skal opbevare i en konkret angivet tidsperiode (tilgængelighed).

Formkravene til, hvordan man skal registrere, er dog ikke hårde, og derfor er der mulighed for at lave et praktisk system, der passer til bureauet.

Der er helt konkret givet to meget afgørende præciseringer:

  • Det er muligt alene at registrere afvigelser fra den aftalte arbejdstid.
  • Der kræves kun registrering af den samlede daglige arbejdstid og ikke specificerede tidsrum.

Dansk Erhverv har lavet en Q&A med svar på alle de vigtigste spørgsmål i forbindelse med de nye regler: Registrering af arbejdstid – sådan gør du (danskerhverv.dk)

Læs også der om begrebet ”selvtilrettelægger”, som kan undtages for registreringspligten. Der skal dog en hel del til, før nogen anses for at være det. Det kræver derfor en individuel vurdering om det er en undtagelse, der finder anvendelse hos ansatte på bureauet.

Hvad bør man gøre som bureau?
Som bureau er det afgørende, at man allerede nu tager stilling til og udarbejder det system, der skal sikre arbejdstidsregistrering. Dermed sikrer man også, at alle medarbejdere er instrueret og har adgang til systemet inden den 1. juli 2024.

Er du medlem af Kreativitet & Kommunikation, så har du adgang til rådgivning hos ansættelsesretadvokater i Dansk Erhverv. Find Kreativitet & Kommunikations kontaktperson hos Dansk Erhverv her.