Kodeks er det bedste værn mod reklamer for usunde fødevarer

Debatindlæg, bragt i FødevareWatch 11. marts 2025

Af Malene Birkebæk, adm. direktør i KreaKom

Vi skal værne om børn frirum for usunde fødevarer. Den holdning deler KreaKom som brancheforening for reklamebranchen med Forbrugerrådet TÆNK, og derfor skal vi holde fast i den gode danske model med selvregulering frem for at gå lovgivningsvejen.

I dette tilfælde kodekset fra Forum for Fødevarereklamer, der netop nu er ved at blive forstærket for at passe til en ny medievirkelighed, end da det blev oprettet. For kodekset er det mest effektive, smidige og hurtigste redskab til at vurdere reklamer for usunde fødevarer målrettet til børn. Derfor skal kodekset opdateres og ikke afskrives.

Kodekset er et brancheinitiativ, der ligger ud over lovgivningen. Og nævnet i Forum for Fødevarereklamer kan træffe afgørelser hurtigere end en proces hos domstolene. Derfor vil nævnets afgørelse have effekt med det samme og i yderste konsekvens få en problematisk kampagne stoppet hurtigt – og ikke år efter, den er kørt og budskaberne for længst er plantet blandt børn.

Når det er sagt, så er vi i en helt ny virkelighed, når det kommer til kanaler, medier og børns adgang til disse, end da kodekset blev lanceret. Derfor er det helt naturligt, at Forum for Fødevarereklamer lige nu reviderer og opdaterer kodekset med blandt andet en ekstern forperson, en mere opsøgende indsats i forhold til uhensigtsmæssig marketing og gennemgår kodekset for at sikre, at det rammer godt nok i den nye medievirkelighed.

Desuden er det vigtigt at holde sig for øje, at Markedsføringsloven i høj grad er en implementering af EU-lovgivning. Et dansk forbud om reklamer for usunde fødevarer målrettet børn og unge, som Forbrugerrådet TÆNK har foreslået, batter derfor meget lidt, da børn og unge er på sociale medier og ser content fra hele verden. Deri ligger hele styrken i, at Markedsføringsloven er forankret i EU-lovgivning, som regler og ansvar gælder på tværs af grænser. Det skal vi fastholde.

Grundlæggende handler det om at skærme børn og unge, og ikke om, hvem der er afsender. Hvis en national lov og sanktion kun rammer en begrænset del af eksponeringerne, bliver det hurtigt symbolsk og i øvrigt konkurrenceforvridende for de danske virksomheder. Eller sagt på en anden måde: Hvilket formål har et dansk forbud, hvis vi forbyder, at en dansk chips-producent må markedsføre sin produkter, hvis et amerikansk chips-mærke uden problemer kan reklamere gennem kanaler, som danske børn tilgår?

Kodekset har i en årrække levet stille, men de seneste to sager viser, at når der bliver klaget, er det effektivt. Derfor skal vi fastholde kodekset, hvis styrke ikke mindst er, at det er båret af branchen selv med en stor vilje til at vise ansvarlighed. KreaKom er og vil fortsat være en aktiv del af arbejdet omkring kodekset. For det er med selvregulering og ikke lovgivning, at vi bedst kan handle hurtigt og effektivt, når børn og unge eksponeres for reklamer for usunde fødevarer.